28-11-05

Mogen cavia's buiten overwinteren?

Cavia's kunnen buiten overwinteren, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Cavia's hebben een goed geïsoleerd binnenhok nodig, liefstmet een dik hooi- of strobed waarin ze kunnen wegkruipen.

Als het echt koud is, bestaat anders het risico dat de buitenste ledematen van de cavia's bevriezen. Ik heb het nu over hun, oren en tenen.

Cavia's kunnen wel vrij goed tegen de kou maar zeker niet tegen tocht en nattigheid. Daar kunnen ze een verkoudheid van krijgen dat kan uitdraaien naar een longontsteking met alle gevolgen.
Ze hebben dus een tochtvrije plaats nodig, anders worden ze ziek.

Het best zet u uw cavia in de winter in een schuur. Maar als u die mogelijkheid niet hebt, moet u voor een tochtvrij hok zorgen met lekker veel hooi.

19:31 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

05-11-05

Capibara's geboren in Planckendael

In Planckendael, het dierenpark in Muizen (bij Mechelen), zijn vier capibara's geboren, zo heeft het dierenpark vrijdag laten weten. Helaas zijn twee baby's overleden. Met de moeder en de twee andere baby's gaat alles goed. Een capibara is het grootste knaagdier, maar familie van de waterzwijnen.

Het geslacht van de tweeling is nog onbekend: zeker de eerste dagen reageert de moeder erg agressief en neemt ze haar jongen in bescherming. Met de geboorte leven er nu vier capibara's in Planckendael: moeder Antoinette, vader Brambi en de tweeling.

Heer van het gras
In de natuur komen deze dieren voor in het Amazonegebied van Zuid-Amerika. Ze leven in grote families samen, soms wel met twintig, en worden gemiddeld zo'n acht tot tien jaar oud. In Planckendael eten ze appels, aardappelen, bieten, hooi, savooiblaadjes en wat knabbelhout.

De naam capibara betekent "heer van het gras". Daarmee wordt verwezen naar de oeverbegroeiing van moerassen, rivieren en meren in de Amazone, hun natuurlijke biotoop.

09:14 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)