25-06-05

Zomer wordt nog heter dan die van 2003

Vanaf vandaag gunt de hittegolf ons een adempauze, maar dat is maar voor even. Volgens lange termijn voorspellers wordt deze zomer nog warmer dan die van 2003. De piekperiode zou van halfweg juli tot halfweg augustus vallen. De prognose komt van het weerkundig instituut van Kiev. Juli zou in heel West-Europa 1,5 tot 2 graden warmer worden dan normaal. Er zou ook een vijfde meer neerslag vallen dan gewoonlijk.

Dat de zomer dan maar vlug voorbij is, want cavia's kunnen in de grote problemen komen

13:19 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

22-06-05

Hittegolf-alarmfase afgekondigd

Op basis van de huidige temperatuurvooruitzichten heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte de alarmfase "Hittegolf" afgekondigd voor de volgende dagen.

De periode ging woensdagnamiddag in en loopt af op zaterdagmiddag. Over deze periode worden gemiddelde minimumtemperaturen verwacht rond 19 graden Celsius en maximumtemperaturen rond 30 graden Celsius.
Bijgevolg is het meteorologische criterium voor de alarmfase in het hittegolf/ozonplan bereikt.

Deze alarmfase houdt in dat de Cel Medische Bewaking van de FOD Volksgezondheid vandaag/woensdag een verwittiging verstuurt naar de gezondheidsinspecteurs, de huisartsenkringen, de spoedgevallendiensten, de geriatrische en psychiatrische diensten van de ziekenhuizen, de rusthuizen, de thuiszorg- en buurtorganisaties, enzovoort.

Nuttige info
Het call Center van Volksgezondheid is in werking: 02/524 97 97
De cel Medische Bewaking is bereikbaar op het nummer 0476/605 605
Op de website van Volksgezondheid www.health.fgov.be vindt u het hittegolf/ozonpiekenplan alsook een FAQ voor informatie aan de bevolking.

Denk ook aan onze dieren.
Voor hen is het ook veel te warm

21:01 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

19-06-05

UV Patch waarschuwt voor overdreven blootstelling aan de zon

Nu de vakantieperiode met rasse schreden dichterbij komt en talrijke informatiecampagnes fervente zonnekloppers waarschuwen voor de schadelijkheid van zonnestralen, kan je gebruik maken van een nieuw product: de UV Patch. Deze patch meet je blootstellingsgraad aan de zon en verwittigt je in geval van een overdosis ultraviolette stralen.

Wie van plan is zich aan de zon bloot te stellen, moet deze patch op zijn huid kleven, op een plaats waar veel zonlicht aankomt. Op de patch moet evenveel zonnebrandcrème aangebracht worden als op de rest van het lichaam.
Van zodra de patch op het lichaam kleeft, absorbeert hij de UV-stralen en in functie daarvan verandert hij van kleur. Kleurt de patch bruin, dan is het tijd voor een nieuwe laag zonnebrandcrème. Bij oranje is het risico op verbranding reëel en moet je een schaduwrijk plekje opzoeken.

De patch betekent echter niet dat je de andere 'regels' voor blootstelling aan de zon (t-shirt en zonnebril dragen, zonnebrandcrème aanbrengen, blootstelling tussen 12u en 16u vermijden, ...) aan je laars moet lappen.

10:57 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

18-06-05

Hittegolf

Iedereen is blij dat de zon schijnt, maar is men ook blij met die tropische temperaturen?
Ik al zeker niet. 25°C met en licht briesje is meer dan voldoende.

Ook voor onze cavia's zijn die tropische temperaturen te veel van het goede. Ze weten geen blijf met zich en worden zo loom. De kans op een hitte slag is dan ook reëel.
Men zet ze dan ook niet in de volle zon.

Zorg ervoor dat ze steeds over voldoende vers drinkwater beschikken.

18:40 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (2)

11-06-05

Mijn nummer 1

Heden nacht is Tommy naar de Regenboogbrug gegaan.
Ik weet niet wat er gebeurt is. Gisteren was hij nog zo vinnig en speels. Er waren geen aanwijzingen dat er iets mis was.

Tommy is 4 jaar en 3 maanden geworden, maar hij zal altijd mijn nummer 1 blijven.

10:29 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)