28-05-05

Ppfff....

Het is leuk dat het zonnetje schijnt, maar waarom steeds die hoge temperaturen?

Tussen de 20°C en 25°C en met een licht briesje, ben ik al meer dan tevreden. Ook de cavia's (en andere dieren) zullen dit veel leuker vinden dan deze tropische temperaturen. Boven de 25°C bestaat de kans dat cavia's een hitteslag kunnen oplopen.

Men zorgt er dan ook voor dat ze over voldoende vers drinkwater beschikken. Eventueel het drinkwater meerdere malen per dag verversen.

05:08 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

12-05-05

IJsheiligen

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.

Sommige landen, waaronder Duitsland, Hongarije en Zwitserland, rekenden in het verleden ook 15 mei (ook wel aangeduid als koude Sophie) nog tot de IJsheiligen. Dat dateert uit de elfde eeuw, toen Sophie beschermelinge van de vorst was. In het Alpengebied werden indertijd op die dagen vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst.

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.

Abrupte temperatuursveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.

06:36 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

11-05-05

Beterschap

Het gaat redelijk goed met Tommy.
Na een 14 dagen van overvezorgdheid kan ik het misschien weer rustiger aan doen.

Tommy's buikje was opgezwollen en gespannen. Dit kwam door gasophoping in zijn darmpjes. Dit is heel pijnlijk en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.
Lopen deed hij ook niet meer. Het leek wel of zijn achterpootjes verlamd waren. Hij sleepte die gewoon mee, en dat baarde mij de meeste zorgen.
Daar ik zo goed als 24 op 24 met mijn cavia's bezig ben, had ik het vlug door dat er iets mis was. Zo kon ik ook vlug ingrijpen. Na de eerste (spoed)zorgen bij de dierenarts, lag zijn leven in mijn handen. Hij kreeg dagelijks zijn medicatie en stilletjes aan zag men een verbetering.
Daar cavia's toch fragiele diertjes zijn werd hij constant opgevolgd.
Hij begon terug zijn achterpootjes te gebruiken en toen ik hem enkele dagen later even liet rondlopen moest ik vlug zijn om hem niet te moeten gaan zoeken. Waarschijnlijk gebruikte hij zijn achterpootjes niet om pijn te voorkomen.
Ook begint hij zijn oude kuren terug te krijgen: tralies knagen als hij mij hoort.

Het klinkt misschien allemaal belachelijk, maar dieren hebben evenveel recht op een goede verzorging als u en ik.

16:20 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

08-05-05

Tommy

Het is weer een tijdje geleden dat ik iets heb laten horen, maar Tommy heeft momenteel meer aandacht nodig dan dit blogje.

Tommy is vorige week plots ziek geworden.

Op een tijdspanne van enkele uren heeft hij trommelzucht gekregen. Een pijnlijke en dodelijke ziekte. Er zijn genoeg oorzaken om dit te kunnen krijgen, maar hoe dit bij Tommy is kunnen gebeuren, zal voor mij steeds een raadsel blijven.
Al mijn cavia's krijgen de zelfde verzorging, dus ook het zelfde eten, en als er dan maar ééntje van de 34 ziek wordt....

Ik hoop dan ook dat hij vlug weer de oude mag zijn want 4 jaar vind ik toch nog wat te jong.

16:43 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)