24-04-05

De nieuwe tarieven voor snelheidsovertredingen

De werkgroep van de federale verkeerscommissie voor de verkeersveiligheid heeft een nieuw voorstel voor verkeersboetes voor snelheidsovertredingen uitgewerkt. Er werden drie categorieën vastgelegd: zone 30, bebouwde kom en buiten bebouwde kom. De wens van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt om gradueel de boetes op te trekken per overschreden kilometer per uur, is in het voorstel opgenomen.

In de zone 30, tussen 31 en 40 km/u. zou de boete 50 euro bedragen. Van 41 tot 55 km/u zou er 10 euro bijkomen voor elke bijkomende kilometer per uur. Boven de 55 km/u zou de politierechter trancheren. Wie 41 reed zou 50 + (1x10) = 60 euro moeten betalen. Wie dus aan 55 wordt geflitst betaalt 200 euro, het maximum bedrag, want nog sneller gereden betekent voor de rechtbank komen.

In de bebouwde kom, is het basistarief van 50 euro van toepassing tussen 51 en 60 km/u. Van 61 tot 65 km/u zou er 5 euro bijkomen per bijkomende km/u. Van 66 tot 80 km/u zou er per km/u telkens 10 euro bijgerekend worden. Boven de tachtig gaat het dossier ook richting politierechter. Geflitst aan 65 per uur betekent dus 75 euro boete, terwijl 66 per uur je 85 euro kost. Bij 80 betaal je dus 225 euro.

Zelfde systeem op de autowegen,: basistarief 50 euro tussen 121 en 130 km/u. Telkens 5 euro erbij tot 145 km/u, 10 euro tussen 146 en 160 km/u. Politierechter voor sneller dan 160. Geflitst aan 160 betekent 275 euro boete.

De commissie moet het voorstel nog formeel goedkeuren. Dat moet normaal maandag gebeuren. Daarna moet de minister ook nog zijn fiat geven.

Ne minister me ne Fiat? Doaroem da se strenger gon weurre. Zoe kan diene minister nen duurdere woage oanschaffe.

05:54 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

21-04-05

Warm water bevriest sneller!

Neem twee glazen water: eentje met water van 10°C en eentje met water op lichaamstemperatuur. Zet ze beide in het vriesvak van je koelkast en wacht. Volg om de paar minuten het resultaat.
Onwaarschijnlijk: het glas met warm water is sneller bevroren dan het glas met koud water...

Dit noemt men het 'Mpemba' effect.

Een high school student genaamd Mpemba in Tanzania, Afrika ontdekte in 1969 dat heet water sneller bevriest dan koud water toen hij ijs aan het maken was. Zijn leraren geloofden in het begin niet dat dit mogelijk was en het duurde een paar jaar voordat professors van de universiteit uiteindelijk zijn ontdekking erkenden.

Er worden verschillende oorzaken genoemd ter verklaring van dit effect.
Zo verdampt een deel van het water wat het overige water al afkoelt en er uiteraard voor zorgt dat er minder water overblijft om te bevriezen.

Verder speelt er nog het volgende:
Zolang er geen onzuiverheid en geen beweging is, kan water een paar graden onder nul nog vloeibaar blijven. Water dat warm is geweest, ondergaat deze superkoeling gemakkelijker. Door de verwarming zijn veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Het is daardoor zuiverder geworden. Warm water koelt daarom gewoon door, en is in één keer bevroren als je de koelkastdeur open doet. Koud water krijgt eerder een vliesje ijs, en dat belemmert verdere afkoeling.

11:44 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

07-04-05

Kleurtjes

Toen ik geboren was, was ik zwart.
Toen ik opgroeide, was ik zwart.
Als ik in de zon lig, ben ik zwart.
Als ik het koud heb, ben ik zwart.
Als ik bang ben, ben ik zwart.
Als ik ziek ben, ben ik zwart.
Als ik zal sterven, ben ik zwart

Maar in tegendeel met jou, mijn blanke vriend.
Toen jij geboren was, was je roze.
Toen jij opgroeide, was je wit.
Als jij in de zon ligt, ben je rood.
Als jij het koud hebt, ben je blauw.
Als jij bang bent, ben jij groen.
Als jij ziek bent, ben je geel.
Als jij zal sterven, zul je grijs zijn.

En vertel mij nu eens:

WIE IS ER NU KLEURLING?

04:18 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)