21-04-05

Warm water bevriest sneller!

Neem twee glazen water: eentje met water van 10°C en eentje met water op lichaamstemperatuur. Zet ze beide in het vriesvak van je koelkast en wacht. Volg om de paar minuten het resultaat.
Onwaarschijnlijk: het glas met warm water is sneller bevroren dan het glas met koud water...

Dit noemt men het 'Mpemba' effect.

Een high school student genaamd Mpemba in Tanzania, Afrika ontdekte in 1969 dat heet water sneller bevriest dan koud water toen hij ijs aan het maken was. Zijn leraren geloofden in het begin niet dat dit mogelijk was en het duurde een paar jaar voordat professors van de universiteit uiteindelijk zijn ontdekking erkenden.

Er worden verschillende oorzaken genoemd ter verklaring van dit effect.
Zo verdampt een deel van het water wat het overige water al afkoelt en er uiteraard voor zorgt dat er minder water overblijft om te bevriezen.

Verder speelt er nog het volgende:
Zolang er geen onzuiverheid en geen beweging is, kan water een paar graden onder nul nog vloeibaar blijven. Water dat warm is geweest, ondergaat deze superkoeling gemakkelijker. Door de verwarming zijn veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Het is daardoor zuiverder geworden. Warm water koelt daarom gewoon door, en is in één keer bevroren als je de koelkastdeur open doet. Koud water krijgt eerder een vliesje ijs, en dat belemmert verdere afkoeling.

11:44 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

thnx da at knodig

Gepost door: katjana | 07-01-09

De commentaren zijn gesloten.