27-02-05

Natuurlijk hebben dieren gevoelens !!!

Koeien hebben veel meer gevoelens dan wij denken

Niet onsympathiek maar een beetje suffig, zo zien de meesten van ons de koe. Maar volgens de Sunday Times doen we die dieren daarmee onrecht aan. Want Britse vorsers hebben ontdekt dat koeien (net als veel andere diersoorten) een geheim leven hebben dat veel boeiender is dan wij vermoeden. De krant keek een studie in die werd uitgevoerd aan de universiteit van Bristol en waaruit blijkt dat koeien wel degelijk een hevig gevoelsleven hebben, waarin plaats is voor emoties als vriendschap, woede en frustratie.

Volgens professor Dierenwelzijn John Webster, die het onderzoek leidde, gingen wij er tot dusver van uit dat intelligentie gekoppeld is aan de mogelijkheid om te kunnen lijden, en aangezien dieren kleinere hersenen hebben dan mensen konden die ook niet zoveel lijden en voelen. Fout dus, want nu hebben de vorsers ontdekt hoe binnen een kudde koeien vriendschappen ontstaan tussen twee of meer dieren, die daar ook uiting aan geven door elkaar te likken.

Ook de seksualiteit van koeien wordt volgens dit onderzoek door de mens schromelijk onderschat, want in dit stuk research duikt zelfs het woord nymfomaan op. Een andere deskundige, Cambridge-professor Donald Broom, meldt dat koeien ook opgewonden kunnen raken door het oplossen van intellectuele uitdagingen.

Zo werd achter een van de deuren in een stal voedsel gelegd en moesten de koeien die deur open krijgen. Via elektroden werd nagegaan hoe hun hersenen reageerden en toen bleek dat, wanneer de juiste deur was gevonden, de hartslag van het dier versnelde en sommigen zelfs een luchtsprong maakten. "Dit was hun eureka-moment", aldus een vorser.

Professor Christine Nicol trekt uit dat alles de conclusie dat er veel meer emotionele gelijkenissen zijn tussen mens en dier dan wij denken. We hebben ontdekt dat dieren, zowel koeien als varkens, geiten en zelfs kippen, meer kennisvaardigheden bezitten en tot meer aanpassingen in staat zijn dan wij dachten. Nu moeten wij mensen leren dat elk dier dat wij gebruiken of opeten een complex levend wezen is en wordt het tijd om onze houding grondig te herzien.

16:24 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (247)

20-02-05

Gewoonweg "beestig" !!!

Zwangere cavia´s gedumpt in Lommel

Bewoners van de wijk Glasfabriek in Lommel belden donderdag de lokale politie omdat er marmotten waren gesignaleerd in de Glasvezelstraat. De politie verwittigde het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Een buurtbewoner had inmiddels zelf al tien cavia's gevangen.

"Het ging om zo'n vijftien cavia's. Vermoedelijk zijn ze door één persoon gedumpt. Ze zaten in een grote groep in een bos in de buurt van de Paulusstraat. Acht vrouwtjes zijn hoogdrachtig. Gemiddeld kunnen ze zo'n vier jongen werpen. We hebben ze in het centrum ondergebracht met het oog op adoptie. In de winterperiode worden veel dieren gedumpt die onwetende mensen zich aanschaften", vertelt Rudi Oyen van het opvangcentrum.

16:52 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

17-02-05

Over kleine huisdieren

Kleine huisdieren zijn enorm populair. In Nederland alleen al worden er zo'n 600.000 kleine knaagdieren en 600.000 konijnen als huisdier gehouden. Denkt u erover om een kleine knager in huis te nemen, lees dan het volgende bericht over de aanschaf en de verzorging van knaagdieren.

16:44 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

Aanschaf en verzorging

Aanschaf
Net als bij de aanschaf van een hond of kat, moet u ook bij de aanschaf van een knaagdier goed bedenken wat de gevolgen voor u en uw gezin zijn. Knaagdieren hebben ook dagelijkse verzorging, voeding en goede huisvesting nodig. Bedenk of het dier wel past in uw gezin, of u tijd heeft voor de dagelijkse verzorging en of u geld over heeft voor de eventuele dierenartskosten.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een knaagdier?
Ga bij voorkeur naar een gespecialiseerd opvangcentrum of kweker. Wees toch altijd alert. Let op de volgende punten:
goede huisvesting,
schoon drinkwater,
niet te veel dieren in een kooi,
de gezondheid van het dier.
Een gezond dier heeft een glanzende vacht, is niet te dik of te mager en heeft schone ogen en geslachtsdelen.

Verzorging
Konijnen hebben flink wat verzorging nodig: een goede voeding, zoals groenvoer, speciaal konijnenvoer en hooi en stro, maar vooral altijd vers drinkwater. De verblijven moeten zeer regelmatig verschoond en gedesinfecteerd worden. Ook voor cavia's en andere knaagdieren geldt dat de kooi eenmaal per week moet worden schoongemaakt.
Hun etensbakje moet iedere dag schoongemaakt worden. Om te voorkomen dat knaagdieren hun drinkwater vervuilen, is het handig om een drinkfles aan te schaffen. Voor de meeste dieren is speciaal en compleet voer te verkrijgen in de dierenspeciaalzaken. Cavia’s kunnen zelf (net als mensen) geen vitamine C maken en hebben het daarom in hun voeding nodig. Naast hun voer kunt u ze bijvoeren met stukjes fruit en groenvoer (witlof, andijvie, bloemkoolbladen, boerekool, etc.).
Controleer regelmatig de lengte van de nagels en de snijtanden: wanneer ze te lang zijn laat de dierenarts dit dan verhelpen.

Huisvesting
Het is belangrijk voor knaagdieren dat de natuurlijke omgeving zo veel mogelijk nagebootst wordt en dat ze voldoende ruimte, beweging en aandacht krijgen. Voor konijnen en cavia's is het sociale contact heel belangrijk; hamsters leven meer solitair. Voor konijnen moet de huisvesting ruim zijn. Een ruim en goed geïsoleerd binnenhok met stro en een uitloop naar buiten is het beste. Konijnen zijn sociale dieren. Wij raden dan ook aan konijnen niet alleen te houden, maar van jongs af aan met ten minste twee dieren te houden. Zorg dan wel dat ze gecastreerd en gesteriliseerd zijn. Voor de overige knaagdieren, zoals hamsters en cavia's, geldt bovendien dat zij geen last mogen hebben van vocht of tocht. Cavia's kunnen bij voorkeur met meer tegelijk gehouden worden. Hamsters kunnen het best alleen gehouden worden, vanwege hun solitaire gedrag (onder andere het veelvuldig afbakenen van hun territorium en het verspreiden van nestgeur).

16:42 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

05-02-05

Terug van weggeweest

Na een lange tijd van afwezigheid, wegens pjoeterproblemen die nog niet van de baan zijn, hopen de caafjes terug aan het woord te mogen komen.

Ze zijn allemaal gezond en de één (nog) wat zotter dan de andere.

21:20 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)