17-02-05

Aanschaf en verzorging

Aanschaf
Net als bij de aanschaf van een hond of kat, moet u ook bij de aanschaf van een knaagdier goed bedenken wat de gevolgen voor u en uw gezin zijn. Knaagdieren hebben ook dagelijkse verzorging, voeding en goede huisvesting nodig. Bedenk of het dier wel past in uw gezin, of u tijd heeft voor de dagelijkse verzorging en of u geld over heeft voor de eventuele dierenartskosten.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een knaagdier?
Ga bij voorkeur naar een gespecialiseerd opvangcentrum of kweker. Wees toch altijd alert. Let op de volgende punten:
goede huisvesting,
schoon drinkwater,
niet te veel dieren in een kooi,
de gezondheid van het dier.
Een gezond dier heeft een glanzende vacht, is niet te dik of te mager en heeft schone ogen en geslachtsdelen.

Verzorging
Konijnen hebben flink wat verzorging nodig: een goede voeding, zoals groenvoer, speciaal konijnenvoer en hooi en stro, maar vooral altijd vers drinkwater. De verblijven moeten zeer regelmatig verschoond en gedesinfecteerd worden. Ook voor cavia's en andere knaagdieren geldt dat de kooi eenmaal per week moet worden schoongemaakt.
Hun etensbakje moet iedere dag schoongemaakt worden. Om te voorkomen dat knaagdieren hun drinkwater vervuilen, is het handig om een drinkfles aan te schaffen. Voor de meeste dieren is speciaal en compleet voer te verkrijgen in de dierenspeciaalzaken. Cavia’s kunnen zelf (net als mensen) geen vitamine C maken en hebben het daarom in hun voeding nodig. Naast hun voer kunt u ze bijvoeren met stukjes fruit en groenvoer (witlof, andijvie, bloemkoolbladen, boerekool, etc.).
Controleer regelmatig de lengte van de nagels en de snijtanden: wanneer ze te lang zijn laat de dierenarts dit dan verhelpen.

Huisvesting
Het is belangrijk voor knaagdieren dat de natuurlijke omgeving zo veel mogelijk nagebootst wordt en dat ze voldoende ruimte, beweging en aandacht krijgen. Voor konijnen en cavia's is het sociale contact heel belangrijk; hamsters leven meer solitair. Voor konijnen moet de huisvesting ruim zijn. Een ruim en goed geïsoleerd binnenhok met stro en een uitloop naar buiten is het beste. Konijnen zijn sociale dieren. Wij raden dan ook aan konijnen niet alleen te houden, maar van jongs af aan met ten minste twee dieren te houden. Zorg dan wel dat ze gecastreerd en gesteriliseerd zijn. Voor de overige knaagdieren, zoals hamsters en cavia's, geldt bovendien dat zij geen last mogen hebben van vocht of tocht. Cavia's kunnen bij voorkeur met meer tegelijk gehouden worden. Hamsters kunnen het best alleen gehouden worden, vanwege hun solitaire gedrag (onder andere het veelvuldig afbakenen van hun territorium en het verspreiden van nestgeur).

16:42 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Sehr interessante Informationen - habe lange danach gesucht - vielen Dank dafür. Gruß Dani

Gepost door: Dani | 08-09-10

De commentaren zijn gesloten.