12-01-04

Hittezomers in 21ste eeuw eerder de regel

De Europeanen kunnen zich deze eeuw verwachten aan een veelvuldige herhaling van de recordzomer die zij vorig jaar hebben ondergaan. Dat blijkt uit een studie van een Zwitsers wetenschapsteam, afgedrukt op de online-editie van het vakblad Science.

De zomer van 2003 zorgde, naast hitterecords, ook voor een hoog dodencijfer -veelal bejaarden- en vele bosbranden. Dit soort zomers wordt voortaan eerder regel dan uitzondering, menen de experts van de Ecole Polytechnique Federale (EPF) in Zürich en van de weerkundige dienst Meteosuisse.

"Onze simulaties tonen aan dat in Europa één zomer op twee minstens even heet zal zijn als die van 2003", zei professor klimatologie Christoph Schaer aan de EPF. Een en ander valt toe te schrijven aan het broeikaseffect. Door de globale opwarming zal ook de gemiddelde zomertemperatuur stelselmatig toenemen, zodat de (on)gelukkigen onder ons die het einde van de eeuw halen zich mogen opwarmen voor extreem hete zomers.

Bron: GVA

12:48 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (2)

Commentaren

Bedankt voor de vele beozkjes de laatste dagen. Ik heb niet onmiddeliijk veel tijd om veel te bloggen in deze moeilijke periode (nu weet men eigenlijk best wat een moeder allemaal doet in het huishouden) maar we sleuren ons hier wel door. We worden zo stilaan "nieuwe man".
Groetjes en aja, gefeliciteerd met je eerste nestje van het nieuwe jaar. Hopelijk wordt het niet te warm dit jaar voor de beestjes.

Gepost door: Luc, Katrijn en de kids | 12-01-04

Sorry dat ik zo weinig op de blogjes kom
maar gezien de situatie van katrijn
rest mij zeer weinig tijd.
Lees in het weekend zeker eens alles bij.

groetjes

Gepost door: Luc, Katrijn en de kids | 15-01-04

De commentaren zijn gesloten.