26-11-03

Dierenbeul gooit cavia's van brug

In Breda liet de rechter deze week een 21-jarige caviabeul interneren. De jongen stal de voorbije zomer meer dan honderd cavia's, die hij folterde.

In Zoersel blijkt eind augustus ook zo'n zieke geest actief te zijn geweest. De 16-jarige Shari Benoy (16) vond tijdens het ponyrijden een vijftigtal dode en stervende cavia's op de grens Zoersel-Pulderbos. De beestjes werden opgelapt en de zoektocht naar adoptiegezinnen is volop aan de gang.

Het huis van de familie Benoy in Zoersel lijkt op een caviahotel annex kraamkliniek. Daar is dochter Shari (16) de oorzaak van. Samen met haar vriendinnen Floor, Eline en Nathalie maakte ze de laatste week van de grote vakantie een rit met de pony's. Zoals gewoonlijk leidde de tocht hen langs de bossen van Blommerschot en Het Kruis in Pulderbos. Aan de brug over de E34 aan de Kruisdreef zag een van de meisjes plots een cavia zitten.

"We stegen af en merkten dat er niet één cavia, maar een hele kudde in de berm lag", vertelt Shari. "Het werd ons algauw duidelijk dat er iets héél fouts aan de hand was. Sommige dode diertjes hadden nog een navelstreng uit hun achterste waar een jonkie aan vast hing."

Shari, Floor, Eline en Nathalie propten hun rugzakken en zadeltassen vol met cavia's. Thuis zetten ze de pony's op stal en trokken terug naar de plek van het onheil. "Daar vonden we nog zeker twintig cavia's en een zak vol dode, blauwe vogeltjes, ik denk parkieten. Aan de binnenkant van de zak hing allemaal bloed. Waarschijnlijk heeft de dader de zak vol vogeltjes tegen een boom geslagen om de beestjes te doden. De cavia's zijn naar alle waarschijnlijkheid van bovenop de brug naar beneden geworpen."

Dezelfde nacht begonnen sommige cavia's van de stress te bevallen, zodat de familie Benoy met een hele kolonie opgezadeld zat. "De diertjes die het overleefden, hadden gebroken pootjes of schurft. Ze waren er slecht aan toe." Shari en haar vriendinnen dienden klacht in bij de politie, die proces-verbaal tegen onbekenden opstelde. Met veel liefde en zorg konden de meisjes hun beschermelingetjes oplappen. Ze namen niet alleen de nazorg op zich, maar stelden de afgelopen weken alles in het werk om de beestjes een fijne thuis te bezorgen. Ook de babycavia's zijn nu oud genoeg om op eigen pootjes te staan. "De zoektocht naar adoptiegezinnen loopt voorspoedig. We hebben de meeste cavia's al kunnen 'plaatsen'", meldt moeder Benoy opgelucht.

Bron: GVA

06:01 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (7)

24-11-03

Problemen

Wegens technische problemen en een defecte modem, konden er geen up-dates plaats vinden.

02:35 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (2)