29-09-03

BEDANKT

Via deze wil ik iedereen bedanken voor de felicitaties, kaartjes en reacties.

Het is enkel spijtig dat men er niet jonger bij wordt.

23:10 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (2)

23-09-03

Blij

Ik ben toch blij dat de huidige caafjes niet zo groot zijn zoals in het vorige berichtje beschreven staat.
Ik zou anders echt niet weten waar ik mijn caviafamilie moet huisvesten.

02:09 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (7)

20-09-03

Cavia stamt af van enorm knaagdier

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de als huisdier populaire cavia afstamt van een reusachtig knaagdier waarvan de acht miljoen jaar oude fossiele resten in 2000 in Venezuela werden ontdekt. De resultaten van het onderzoek staan in het wetenschappelijk blad Science van vrijdag.

Het enorme knaagdier woog 700 kilo en was tien keer zo groot als het grootste knaagdier van nu, het in Zuid-Amerika levende waterzwijn dat gemiddeld 23 kilo weegt. "Stel je een wat vreemde maar enorme cavia voor met een lange staart voor zijn evenwicht en steeds aangroeiende tanden," aldus onderzoeker M. Sanchez-Villagra.

Volgens de deskundigen leefde het dier net als het waterzwijn onder andere ook van waterplanten en vond het zijn voedsel aan rivieroevers. De onderzoekers vonden de fossielen in een nu dor gebied ongeveer 400 kilometer ten westen van de Venezuelaanse hoofdstad Caracas.


Meer info is van harte welkom.

01:45 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

19-09-03

Geslachtsbepaling

Bij cavia's is het verschil tussen beide geslachten normaal gesproken niet gemakkelijk te zien. Daarvoor moet u de diertjes grondig onder de staart kijken. Zoals bij de meeste knaagdieren kunt u ook bij de cavia's het geslachtsverschil zien aan de ruimte tussen de anus en de geslachtopening. Die afstand is bij het mannetje veel groter dan bij het vrouwtje. Bij volwassen mannetjes is de omtrek van de zaadballen duidelijk te zien.

Geslacht

Bij het mannetje kan je duidelijk de testikels zien (de verdikkingen aan beide kanten) maar deze zijn niet zichtbaar bij baby cavia’s.
De ‘schikking’ is meer als een i, met de penis als het puntje op de i.

De foto is als een vluchtige angel, maar je kan nog steeds zien dat vrouwtjes ‘ingeduffeld’ lijken.
De vorm is als een YRx-opname van een zeugje, al dan niet zwanger

Rx Zeugje

Rx Zeugje Zwanger

20:49 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

De eenvoudige anatomie van de cavia

Uitwendige kentekens

De cavia is een knaagdier met een mollige, gedrongen bouw. Hij is 22- 35 cm lang.

Vrouwtjes (zeugjes) wegen 600 tot 1100 gram.

Mannetjes (beertjes) wegen 900 tot 1800 gram.

Deze hebben meestal een grotere en rondere kop dan de meer elegante wijfjes.

De snuit is afgerond en stomp, de bek is klein. Ze hebben als zoals alle knaagdieren een hazelip. De cavia heeft opzij van de bovenlip lange, opvallende tastharen. De oren zijn klein en kaal. De cavia heeft maar twee tepels, achter aan de buik.

De hals is heel kort, wat de mollige vorm van de cavia nog duidelijker accentueert.

Een zichtbare staart hebben ze niet, maar wel staartwervels. De benen zijn kort en naar verhouding vrij dun. De cavia is een teenganger. Aan de voorvoetjes heeft hij 4 en aan de achtervoetjes 3 tenen. De nagels zijn breed en stomp.

Het vel van de wilde cavia is grauw- bruin, van onderen wat lichter: wit tot zandkleurig. Het vel bestaat uit stijve dekharen en zijige onderwol, net zoals bij de gladharige, tamme cavia.

Ruw- of borstelharige cavia’ s hebben veel meer dekhaar. Bovendien zijn daarbij door mutaties kruinen in de huid ontstaan, waardoor het dier over het hele lichaam ‘rozetten’ vertoont. De langharige of Angora cavia’ s verharen niet, zodat hun vacht wel 15 cm of langer wordt.Inwendige organen

Als knaagdier heeft de cavia om van zijn voer te bijten en te knagen knaag- ofwel snijtanden; 2in zowel boven- als onderkaak. Deze hebben vlijmscherpe snijvlakken die zichzelf slijpen doordat alleen de voorzijde van een harde glazuurlaag is voorzien. De snijtanden groeien steeds door en moeten door het knagen afslijten.

Tandmisvorming
De schedel van een cavia toont de stand van de tanden.
Door het geven van hard voedsel blijven de tanden kort en scherp.Als de dieren geen hard voer krijgen, kunnen de snijtanden zo lang worden dat voedsel opname onmogelijk wordt. Hoek- of scheurkiezen hebben cavia’s niet.

Alleen nog 4 kiezen in onder- en bovenkaak. Geen van de tanden, noch de snijtanden, noch de kiezen, hebben wortels.

De oren: cavia’s kunnen heel goed horen. Ze hebben een sterk gedraaide oorslak (waarin de gehoorzenuwen liggen) met 4 windingen. De mens heeft er maar twee.

De longen van de cavia hebben 4 kwabben, die door het samenknijpen van de bronchiën gedeeltelijk kunnen worden stilgelegd. Daardoor is de cavia weinig kwetsbaar voor schadelijke prikkels. Toch moeten we in zijn nabijheid niet te veel roken.

In de maag ligt het voer in lagen over elkaar en blijft zo een paar uur liggen. De gehele spijsvertering gaat langzaam en duurt van 5 uren tot 7 dagen. Door rijker en sappiger voedsel zijn bij de tamme cavia in de loop der tijd de dunne darm langer en de maag groter geworden; de dikke darm en de blindedarm daarentegen korter. Daardoor hoeft het dier veel minder aan celluloserijk voedsel op te nemen, dan de wilde cavia.

Iets wat cavia- liefhebbers voor een slechte gewoonte houden is het eigenaardige ‘mest- eten’.

Toch is dit voor het dier noodzakelijk. In de blindedarm wordt door een rijke bacterieflora het vitamine B- complex gevormd. Door het eten van de mest uit de blindedarm, die lichter van kleur en zachter is dan de gewone mest, verschaft de cavia zich zijn B- vitaminen.

Zelfs pasgeboren cavia’s eten deze mest van hun moeder.

De lichaamstemperatuur van de cavia ligt tussen de 37,5 en 39,5 graden Celsius. Hij ademt ongeveer 120 keer per minuut; de snelle ademhaling die wij aan de neusvleugels kunnen waarnemen, is dus geen ziekteverschijnsel, maar is normaal.

19:52 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

13-09-03

Goed om weten

Naam: Cavia

Latijnse naam: Cavia aperea pocellus

Waar hij vandaan komt: Grote delen van Zuid-Amerika

Mannetje: Beer

Vrouwtje: Zeug

Lengte: 24 - 30 cm

Gewicht beer: 1100 - 1800 gram

Gewicht zeug: 800 - 1500 gram

Aantal tepels: 2

Hartslag: 230 - 370 per minuut

Ademhaling: 100 - 150 per minuut

Tempratuur van het lichaam: 37,5 - 39,5 graden

Fokrijp beer: 3 maanden

Fokrijp zeug: 5 maanden

Bronstcyclus: 16 dagen

Lengte bronst: 20 - 24 uur

Draagtijd: 65 - 70 dagen

Aantal jongen: 2 -5

Geboorte gewicht: 50 - 145 gram

Zoogtijd: 4 weken

Gemiddelde leeftijd: 5 - 7 jaar ( max. 8)

20:18 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (1)

12-09-03

DE CAVIA

Een cavia is geen marmot

Tocht is de grootste vijand van cavia’s.
Cavia’s moeten altijd een vorst vrije hok hebben.

Hooi is belangrijk als eten. Het mag altijd gegeven worden.
Vitamine C is heel belangrijk voor de cavia. Ze hebben het iedere dag nodig.

Als een cavia slecht eet en kwijlt kijk naar zijn gebit.

Een zeugje moet voordat ze 12 maanden oud is moeder geworden zijn. Anders kunnen er problemen ontstaan.
m.a.w.
Laat een zeugje, ouder dan 12 maanden NOOIT zwanger worden als ze nog NOOIT een nestje heeft gehad.

Cavia's zijn groepsdieren en hebben dus gezelschap nodig.

Koop geen te jonge of te oude cavia's.

Kinderen blijven kinderen. Laat ze daarom nooit zonder toezicht met de cavia spelen.

Laat een cavia nooit in de auto achter die in de volle zon staat.

17:33 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

11-09-03

Wist u dat ...

... cavia's aantoonbaar korter leven als ze alleen worden gehouden? Ze zijn dan stressgevoeliger en dus vatbaarder voor ziekten.

... jongen die op kittenmelk worden grootgebracht een grote kans hebben rond 17 dagen te sterven, of kaal te worden, of anderszins ziek omdat ze essentiële voedingsstoffen missen die wel in de caviamoedermelk zitten?

... van teveel hooi cavia's een leververvetting kunnen krijgen? In sommige soorten hooi kan een stofje zitten waar cavia's niet teveel van binnen mogen krijgen.

... je caviababy's in de laatste fase van de dracht kunt horen, door de buikwand heen?

...en dat de moeder hele zachte geluidjes terug maakt?

...de bipsjes van baby-cavia's gelikt worden door de moeder om de darmen op gang te krijgen?

...natte groente erg slecht is voor cavia's? Dat natte groente nog slechter is dan ongewassen groente?

...een zeugje van een jaar al te oud is voor een eerste nestje? Dus wanneer een cavia van 1 jaar of ouder voor het eerst drachtig wordt, loop je grote kans dat zij het niet zal overleven. Niet doen dus!

...een gecastreerde beer de eerste weken na zijn castratie nog vruchtbaar is? Wacht dus een week of 4/5 vóór je hem bij de zeugjes zet.

...oude kranten onderin de caviakooi een goede oplossing is mits deze overdekt worden met een flinke laag zaagsel of iets dergelijks? Want drukinkt kan schadelijk voor de gezondheid van een cavia zijn dus geef ze niet de kans aan de kranten te gaan knabbelen.

...cavia's zeer gevoelig zijn voor warmte? Cavia's kunnen van extreme warmte gemakkelijk overlijden. Zet daarom een caviakooi nooit in de zon!

...cavia's erg gevoelig zijn voor geluiden? Ze horen veel meer en beter dan wij. Zet daarom een caviakooi nooit dicht bij de TV of radio.

...cavia's wel zo'n 30 cm. hoog kunnen springen? Ze doen het niet vaak maar ze kunnen het wel. Zorg dus dat de wanden van een caviakooi minimaal 30 cm. hoog zijn.

...hooi het dagelijks brood is voor de cavia? Een cavia kan goedbeschouwd niet zonder hooi.

...een ongecastreerde beertje niet bij de bevalling mag zijn omdat een zeugje vrijwel direct na de bevalling weer bronstig is?

...een cavia zijn/haar kooi als zijn territorium beschouwd en dat je er daarom nooit zomaar een andere cavia bij kunt zetten zonder dat er een gevecht zal uitbreken?

...zwangerschapsvergiftiging erfelijk is en dat je dus een zeugje wiens moeder daaraan is overleden beter niet kunt laten dekken?

...de caviaopvang meestal ook cavia's opvangt in de vakantie zodat jouw cavia's ook in de vakantie goed verzorgd worden?

...dat de melktandjes in de baarmoeder al wisselen naar het blijvend gebit?

...het constant blijven doorgroeien van caviatanden (en kiezen) te danken is aan open tandzenuwen?

...cavia's erg slecht zien maar wel heel goed kleur kunnen onderscheiden?

...de cavia hiërarchie in het wild bestaat uit 1 beer met meerdere zeugjes met hun jongen in een middenpunt van een kring en aan de buitenste rand de jonge beertjes?

...een cavia met schurft niet sterft aan de jeuk maar aan de stress die de jeuk veroorzaakt bij het diertje?

...als je je cavia mee wilt nemen naar het buitenland het diertje geënt moet worden voor rabiës, oftewel hondsdolheid (minimaal 30 dagen van te voren)?

...cavia's heel erg speels zijn, met name de jonge cavia's? En dat ze dan net zulke sprongetjes kunnen maken als pasgeboren lammetjes in de wei?

...planten als de klimop, de rododendron en de liguster zeer giftig zijn? Ook voor cavia's?

...gedroogd witbrood met een klein beetje boter cavia's helpt om toch nog zo lang mogelijk goed te kunnen blijven zien?

...cavia's zo'n goed gehoor hebben dat ze hun eigenaar (of in ieder geval de persoon die ze voert) al kunnen herkennen aan de manier van lopen en dit zelfs soms tot enkele huizen ver?

...cavia's tussen hun eerste levensdag en eerste levensjaar het meest bevattelijk zijn voor o.a. diarree en de meeste cavia's ook in deze tijd overlijden?

...peterselie bij de cavia stenen in nieren of urinewegen kan geven en dat teveel peterselie dus erg slecht is voor cavia's?

...de combinatie konijn & cavia vaker fout gaat dan goed? En dat dit dan voornamelijk aan de "taal barricade" is te wijten? En dat dit dan voornamelijk komt door de agressie van het konijn naar de cavia?

...dat vooral voor mannelijke konijnen (rammetjes) geldt en dat vrouwtjeskonijnen (voedsters) cavia's juist verzorgen en wassen enzo?

...maar dat er ook konijnenvrouwtjes zijn die zich tegen cavia's kunnen keren als ze bijvoorbeeld schijnzwanger zijn en dan heel erg nare verwondingen kunnen veroorzaken?

...cavia's van oorsprong prooidieren zijn, en dus heel erg schrikken van plotselinge, onverwachte bewegingen, vooral ook van boven? Daarom voelen ze zich veiliger als ze van boven beschutting hebben én als je eerst even laat weten dat je er bent voor je ze (behoedzaam) oppakt.

...de jongen bij elke beschikbare moeder drinken?

...sommige grote jongen een ramkoers inzetten om een ander jong van de tepel af te stoten? Blijkbaar gaat het er soms niet zo vreedzaam aan toe als men ons in sommige boekjes wil laten geloven.

...er nu anti-schurft op de markt is dat alleen nog maar op de kleine kale plek achter het oortje hoeft aangebracht te worden? Dat betekent dus: geen injecties meer!

...volwassen beren de baas zijn in de "harem", zelfs over de meest dominante zeug?

...cavia's het aller gelukkigst zijn als ze samen met een (of meer) soortgenootje(s) kunnen leven?

...een borstelcavia vaak niet graag geaaid wordt omdat het heel moeilijk is in de juiste richting te aaien en hij daar dus heel geprikkeld van raakt?

...je een rex af en toe tegen de haarrichting in moet aaien omdat dan zijn vacht goed belucht wordt?

...langharige cavia's ook last kunnen krijgen van haarballen net als een kat die operatief verwijderd moeten worden?

...cavia's die te vaak achterelkaar jongen krijgen kwaadaardige milttumoren kunnen krijgen?

...dit ligt aan de bloedgroepcombinatie van de beer en de zeug?

...cavia's ook een hersenbloeding kunnen krijgen net als mensen?

...een cavianagel altijd in de juiste richting geknipt moet worden omdat er anders kans bestaat dat de nagel splijt?

...sommige geluiden die de cavia voortbrengt zo hoog zijn van frequentie dat het menselijk oor die niet kunnen waarnemen?

...de caviataal ingewikkelder is dan die van de mens omdat ze gebruik maken van meer verschillende tonen dan de mensentaal gebruikt?

...de cavia verwant is aan zijn grotere look a like de Capibara?

...cavia's soms ook nestjes kunnen krijgen bestaande uit 6 of meer jongen?

...de Inca's vroeger cavia's offerde onder andere aan hun zonnegod om zo een gunstige oogst af te dwingen?

...cavia's nog steeds gegeten worden in onder andere Bolivia?

...je een langhaar kunt borstelen met een borstel, kunt kammen met een grove kam maar dat ook een (grote) tandenborstel uitstekend werk verricht?

...een korthaar zo nu en dan met een zeem behandeld kan worden om het losse haar te verwijderen?

...een extra kooi als ziekenboeg erg handig is als je meerdere cavia's hebt? Hierin kun je een cavia zetten die ziek is, tijdelijk rust nodig heeft of een nieuwe aanwinst tijdelijk in quarantaine zetten.

14:10 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (5)

01-09-03

De winterperiode

De hete zomer is voorbij, de dagen worden grijs en de nachten fris.

Tijd om de caviaverblijven voor te bereiden op de komende winterperiode.

Zorg voor een vocht-, tocht- en vortsvrije ruimte. Geef de cavia's voldoende hooi zodat zij zich warm kunnen houden. Hou de temperatuur boven de 10° C.
Stro kan ook gebruikt worden, maar dit is wat te hard voor de oogjes van de cavia's en kunnen dan ook gekwetst geraken.

Kijk tijdens de vorstperiode de drinkflessen dagelijks na dat het drinkwater niet bevroren is. Al zullen de cavia's minder drinken dan tijdens de zomer, toch moeten zij over vers drinkwater kunnen beschikken.

De cavia's die binnenhuis leven zullen hier minder last van hebben. Verlucht regelmatig de plaats waar de cavia's staan en laat de temperatuur niet te hoog oplopen.

Te hoge temperatuurschommelingen door het verhuizen van binnen naar buiten en omgekeerd, is zeker niet goed voor de caafjes. Laat ze er rustig aan wennen.

09:57 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)