19-09-03

De eenvoudige anatomie van de cavia

Uitwendige kentekens

De cavia is een knaagdier met een mollige, gedrongen bouw. Hij is 22- 35 cm lang.

Vrouwtjes (zeugjes) wegen 600 tot 1100 gram.

Mannetjes (beertjes) wegen 900 tot 1800 gram.

Deze hebben meestal een grotere en rondere kop dan de meer elegante wijfjes.

De snuit is afgerond en stomp, de bek is klein. Ze hebben als zoals alle knaagdieren een hazelip. De cavia heeft opzij van de bovenlip lange, opvallende tastharen. De oren zijn klein en kaal. De cavia heeft maar twee tepels, achter aan de buik.

De hals is heel kort, wat de mollige vorm van de cavia nog duidelijker accentueert.

Een zichtbare staart hebben ze niet, maar wel staartwervels. De benen zijn kort en naar verhouding vrij dun. De cavia is een teenganger. Aan de voorvoetjes heeft hij 4 en aan de achtervoetjes 3 tenen. De nagels zijn breed en stomp.

Het vel van de wilde cavia is grauw- bruin, van onderen wat lichter: wit tot zandkleurig. Het vel bestaat uit stijve dekharen en zijige onderwol, net zoals bij de gladharige, tamme cavia.

Ruw- of borstelharige cavia’ s hebben veel meer dekhaar. Bovendien zijn daarbij door mutaties kruinen in de huid ontstaan, waardoor het dier over het hele lichaam ‘rozetten’ vertoont. De langharige of Angora cavia’ s verharen niet, zodat hun vacht wel 15 cm of langer wordt.Inwendige organen

Als knaagdier heeft de cavia om van zijn voer te bijten en te knagen knaag- ofwel snijtanden; 2in zowel boven- als onderkaak. Deze hebben vlijmscherpe snijvlakken die zichzelf slijpen doordat alleen de voorzijde van een harde glazuurlaag is voorzien. De snijtanden groeien steeds door en moeten door het knagen afslijten.

Tandmisvorming
De schedel van een cavia toont de stand van de tanden.
Door het geven van hard voedsel blijven de tanden kort en scherp.Als de dieren geen hard voer krijgen, kunnen de snijtanden zo lang worden dat voedsel opname onmogelijk wordt. Hoek- of scheurkiezen hebben cavia’s niet.

Alleen nog 4 kiezen in onder- en bovenkaak. Geen van de tanden, noch de snijtanden, noch de kiezen, hebben wortels.

De oren: cavia’s kunnen heel goed horen. Ze hebben een sterk gedraaide oorslak (waarin de gehoorzenuwen liggen) met 4 windingen. De mens heeft er maar twee.

De longen van de cavia hebben 4 kwabben, die door het samenknijpen van de bronchiën gedeeltelijk kunnen worden stilgelegd. Daardoor is de cavia weinig kwetsbaar voor schadelijke prikkels. Toch moeten we in zijn nabijheid niet te veel roken.

In de maag ligt het voer in lagen over elkaar en blijft zo een paar uur liggen. De gehele spijsvertering gaat langzaam en duurt van 5 uren tot 7 dagen. Door rijker en sappiger voedsel zijn bij de tamme cavia in de loop der tijd de dunne darm langer en de maag groter geworden; de dikke darm en de blindedarm daarentegen korter. Daardoor hoeft het dier veel minder aan celluloserijk voedsel op te nemen, dan de wilde cavia.

Iets wat cavia- liefhebbers voor een slechte gewoonte houden is het eigenaardige ‘mest- eten’.

Toch is dit voor het dier noodzakelijk. In de blindedarm wordt door een rijke bacterieflora het vitamine B- complex gevormd. Door het eten van de mest uit de blindedarm, die lichter van kleur en zachter is dan de gewone mest, verschaft de cavia zich zijn B- vitaminen.

Zelfs pasgeboren cavia’s eten deze mest van hun moeder.

De lichaamstemperatuur van de cavia ligt tussen de 37,5 en 39,5 graden Celsius. Hij ademt ongeveer 120 keer per minuut; de snelle ademhaling die wij aan de neusvleugels kunnen waarnemen, is dus geen ziekteverschijnsel, maar is normaal.

19:52 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.