11-09-03

Wist u dat ...

... cavia's aantoonbaar korter leven als ze alleen worden gehouden? Ze zijn dan stressgevoeliger en dus vatbaarder voor ziekten.

... jongen die op kittenmelk worden grootgebracht een grote kans hebben rond 17 dagen te sterven, of kaal te worden, of anderszins ziek omdat ze essentiële voedingsstoffen missen die wel in de caviamoedermelk zitten?

... van teveel hooi cavia's een leververvetting kunnen krijgen? In sommige soorten hooi kan een stofje zitten waar cavia's niet teveel van binnen mogen krijgen.

... je caviababy's in de laatste fase van de dracht kunt horen, door de buikwand heen?

...en dat de moeder hele zachte geluidjes terug maakt?

...de bipsjes van baby-cavia's gelikt worden door de moeder om de darmen op gang te krijgen?

...natte groente erg slecht is voor cavia's? Dat natte groente nog slechter is dan ongewassen groente?

...een zeugje van een jaar al te oud is voor een eerste nestje? Dus wanneer een cavia van 1 jaar of ouder voor het eerst drachtig wordt, loop je grote kans dat zij het niet zal overleven. Niet doen dus!

...een gecastreerde beer de eerste weken na zijn castratie nog vruchtbaar is? Wacht dus een week of 4/5 vóór je hem bij de zeugjes zet.

...oude kranten onderin de caviakooi een goede oplossing is mits deze overdekt worden met een flinke laag zaagsel of iets dergelijks? Want drukinkt kan schadelijk voor de gezondheid van een cavia zijn dus geef ze niet de kans aan de kranten te gaan knabbelen.

...cavia's zeer gevoelig zijn voor warmte? Cavia's kunnen van extreme warmte gemakkelijk overlijden. Zet daarom een caviakooi nooit in de zon!

...cavia's erg gevoelig zijn voor geluiden? Ze horen veel meer en beter dan wij. Zet daarom een caviakooi nooit dicht bij de TV of radio.

...cavia's wel zo'n 30 cm. hoog kunnen springen? Ze doen het niet vaak maar ze kunnen het wel. Zorg dus dat de wanden van een caviakooi minimaal 30 cm. hoog zijn.

...hooi het dagelijks brood is voor de cavia? Een cavia kan goedbeschouwd niet zonder hooi.

...een ongecastreerde beertje niet bij de bevalling mag zijn omdat een zeugje vrijwel direct na de bevalling weer bronstig is?

...een cavia zijn/haar kooi als zijn territorium beschouwd en dat je er daarom nooit zomaar een andere cavia bij kunt zetten zonder dat er een gevecht zal uitbreken?

...zwangerschapsvergiftiging erfelijk is en dat je dus een zeugje wiens moeder daaraan is overleden beter niet kunt laten dekken?

...de caviaopvang meestal ook cavia's opvangt in de vakantie zodat jouw cavia's ook in de vakantie goed verzorgd worden?

...dat de melktandjes in de baarmoeder al wisselen naar het blijvend gebit?

...het constant blijven doorgroeien van caviatanden (en kiezen) te danken is aan open tandzenuwen?

...cavia's erg slecht zien maar wel heel goed kleur kunnen onderscheiden?

...de cavia hiërarchie in het wild bestaat uit 1 beer met meerdere zeugjes met hun jongen in een middenpunt van een kring en aan de buitenste rand de jonge beertjes?

...een cavia met schurft niet sterft aan de jeuk maar aan de stress die de jeuk veroorzaakt bij het diertje?

...als je je cavia mee wilt nemen naar het buitenland het diertje geënt moet worden voor rabiës, oftewel hondsdolheid (minimaal 30 dagen van te voren)?

...cavia's heel erg speels zijn, met name de jonge cavia's? En dat ze dan net zulke sprongetjes kunnen maken als pasgeboren lammetjes in de wei?

...planten als de klimop, de rododendron en de liguster zeer giftig zijn? Ook voor cavia's?

...gedroogd witbrood met een klein beetje boter cavia's helpt om toch nog zo lang mogelijk goed te kunnen blijven zien?

...cavia's zo'n goed gehoor hebben dat ze hun eigenaar (of in ieder geval de persoon die ze voert) al kunnen herkennen aan de manier van lopen en dit zelfs soms tot enkele huizen ver?

...cavia's tussen hun eerste levensdag en eerste levensjaar het meest bevattelijk zijn voor o.a. diarree en de meeste cavia's ook in deze tijd overlijden?

...peterselie bij de cavia stenen in nieren of urinewegen kan geven en dat teveel peterselie dus erg slecht is voor cavia's?

...de combinatie konijn & cavia vaker fout gaat dan goed? En dat dit dan voornamelijk aan de "taal barricade" is te wijten? En dat dit dan voornamelijk komt door de agressie van het konijn naar de cavia?

...dat vooral voor mannelijke konijnen (rammetjes) geldt en dat vrouwtjeskonijnen (voedsters) cavia's juist verzorgen en wassen enzo?

...maar dat er ook konijnenvrouwtjes zijn die zich tegen cavia's kunnen keren als ze bijvoorbeeld schijnzwanger zijn en dan heel erg nare verwondingen kunnen veroorzaken?

...cavia's van oorsprong prooidieren zijn, en dus heel erg schrikken van plotselinge, onverwachte bewegingen, vooral ook van boven? Daarom voelen ze zich veiliger als ze van boven beschutting hebben én als je eerst even laat weten dat je er bent voor je ze (behoedzaam) oppakt.

...de jongen bij elke beschikbare moeder drinken?

...sommige grote jongen een ramkoers inzetten om een ander jong van de tepel af te stoten? Blijkbaar gaat het er soms niet zo vreedzaam aan toe als men ons in sommige boekjes wil laten geloven.

...er nu anti-schurft op de markt is dat alleen nog maar op de kleine kale plek achter het oortje hoeft aangebracht te worden? Dat betekent dus: geen injecties meer!

...volwassen beren de baas zijn in de "harem", zelfs over de meest dominante zeug?

...cavia's het aller gelukkigst zijn als ze samen met een (of meer) soortgenootje(s) kunnen leven?

...een borstelcavia vaak niet graag geaaid wordt omdat het heel moeilijk is in de juiste richting te aaien en hij daar dus heel geprikkeld van raakt?

...je een rex af en toe tegen de haarrichting in moet aaien omdat dan zijn vacht goed belucht wordt?

...langharige cavia's ook last kunnen krijgen van haarballen net als een kat die operatief verwijderd moeten worden?

...cavia's die te vaak achterelkaar jongen krijgen kwaadaardige milttumoren kunnen krijgen?

...dit ligt aan de bloedgroepcombinatie van de beer en de zeug?

...cavia's ook een hersenbloeding kunnen krijgen net als mensen?

...een cavianagel altijd in de juiste richting geknipt moet worden omdat er anders kans bestaat dat de nagel splijt?

...sommige geluiden die de cavia voortbrengt zo hoog zijn van frequentie dat het menselijk oor die niet kunnen waarnemen?

...de caviataal ingewikkelder is dan die van de mens omdat ze gebruik maken van meer verschillende tonen dan de mensentaal gebruikt?

...de cavia verwant is aan zijn grotere look a like de Capibara?

...cavia's soms ook nestjes kunnen krijgen bestaande uit 6 of meer jongen?

...de Inca's vroeger cavia's offerde onder andere aan hun zonnegod om zo een gunstige oogst af te dwingen?

...cavia's nog steeds gegeten worden in onder andere Bolivia?

...je een langhaar kunt borstelen met een borstel, kunt kammen met een grove kam maar dat ook een (grote) tandenborstel uitstekend werk verricht?

...een korthaar zo nu en dan met een zeem behandeld kan worden om het losse haar te verwijderen?

...een extra kooi als ziekenboeg erg handig is als je meerdere cavia's hebt? Hierin kun je een cavia zetten die ziek is, tijdelijk rust nodig heeft of een nieuwe aanwinst tijdelijk in quarantaine zetten.

14:10 Gepost door ©DCW© | Permalink | Commentaren (5)

Commentaren

AMAI DIE BEESTJES Opeten in Bolivië, heb je het ooit geweten zeg. Dat verdienen die beestjes toch niet, maar ja dat zeggen zij misschien wel over ons die bvb paardenvlees, of schapenvlees eten. Zal wel met de lokale cultuur te maken hebben.
A
Alhoewel ik geen cavia heb of gehad heb lees ik toch met veel interesse al die dingen. Ne mens weet nooit te veel en men weet nooit dat bvb de dochter er eentje wil beginnen houden.

Dan moet je weten wat te doen hé.

groetjes (en die melding dat was graag gedaan zenne ivm die reacties)

Gepost door: Luc, Katrijn en de kids | 12-09-03

Ik heb weer veel bijgeleerd.. Ik heb heel de tekst doorgenomen..
Een lange tekst.. maar héél boeiend !
Wij hebben hier geen huisdiertjes (de jongste is allergisch voor poezen, hondjes.. enne.. natuurlijk ook cavia-tjes.. ) Spijtig .. We hebben een tijdje goudvisjes gehad (omdat hij daar niet allergisch voor is) .. maar een visje kan je niet aaien.. niet oppakken.. das dat is toch anders..

Nog een hele fijne avond.. en vooral een deugddoend weekendje voor u
Liefs,
viviane

Gepost door: viviane | 12-09-03

Veel!! Wat een hoop informatie zeg. Er staan zelfs dingen bij die ik nog niet wist haha! Ik vind dit een leuke weblog, ik kijk er vaak hoor. Maar dan vergeet ik een berichtje te posten....... sorry! Cavia's zijn echt geweldig, ik heb er 5. Het liefste zou ik er nog meer hebben, maar dat gaat niet. Ze moeten wel genoeg ruimte hebben. We hebben vorig jaar zelfs een speciaal hok voor ze gemaakt met verdiepingen, vinden ze geweldig. Ja het zijn hele leuke diertjes, heel vriendelijk ook. Bedankt voor alle informatie die je ons geeft hoor! Groetjes, Pam

Gepost door: Pam | 16-09-03

cavia is aan het doodgaan ik denk dat mijn cavia net een hersenbloeding heeft gehad, de helft van zijn lichaam is zo goed als verlamd, hij reageert niet meer. wat moet ik doen? hij is reeds 6jaar ofzo...en mijn ouders willen niet naar de dieren arts

Gepost door: Jef | 22-05-05

leuke weetjes Echt leuke weetjes ! :P Nooit geweten dat er zoveel dingen te vertellen waren over die kleine schatjes..!!
Ik heb er ook twee, Dottie en Ietje. Langhaar en ja punk noemde ik het altijd. Wat is btw een rex??

En dat van die lammetjes in de wei dat is helemaal juist. die van mij springen wat af! :O :P Ietje wil soms zo graag terug naar Dottie in de Kooi dat zij ertegen aan springt! :O Daarom pas ik altijd even op met terug zetten.
maarreh leuke blog Echt waar.. Hier heb ik veel aan!
groetjes Rianne

Gepost door: Rianne | 04-09-08

De commentaren zijn gesloten.